FAQ

De leden van H2Rheden en de bouwers van deze site zijn vrijwilligers en niet per definitie deskundig op het gebied van waterstof. Het bouwen van een FAQ pagina en een wiki is zeer tijdrovend en vraagt om deskundigheid. Om deze reden verwijzen wij u op deze pagina (ook) naar externe bronnen.

Kritiek op de inzet van waterstof als vervanger van olie en gas vindt u onderaan deze pagina.

Waterstof: basisbegrippen

CHEMIE
Waterstof (H) is het lichtste element in het periodiek systeem met atoomnummer 1. Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Het komt niet in vrije vorm voor. Het komt onder atmosferische omstandigheden voor als H2 (aangeduid als diwaterstof, waterstof of waterstofgas) en het kan losgemaakt worden uit een ander molecuul (zoals H2O, CH4) of uit een gasmengsel dat waterstof bevat (zoals biogas). Afhankelijk van de grondstof, wordt waterstof met (net als stroom) een kleur aangeduid.

KLEUR
Waterstof kan geproduceerd worden uit verschillende grondstoffen.

  • Groen: geproduceerd uit duurzame energie + water.
  • Blauw: geproduceerd uit aardgas of biogas.
  • Bruin: geproduceerd uit kolen.

Deze definities zijn niet “in beton gegoten”. Waterstof uit biogas wordt soms ook aangeduid als groen.

WIKIPEDIA
Wikipedia over waterstof (element) (vloeibaar) (auto)

Brandstofcellen

De werking van brandstofcellen is vrij eenvoudig. Lucht en waterstofgas worden door de brandstofcel gevoerd. Hierbij reageert de zuurstof uit de lucht met het waterstof en ontstaat water en een elektrische stroom. Er zijn ook brandstofcellen die aardas of biogas kunnen omzetten.

Lees verder op Wikipedia voor een gedetailleerde uitleg.

Omdat het vermogen van brandstofcellen (Engels: fuel cells) gering is, worden ze gestapeld in zogenaamde fuel cell stacks. In onderstaande video kunt u zien hoe een brandstofcel in elkaar zit, hoe een stapel brandstofcellen is opgebouwd en hoe deze eenvoudig kan worden uitgebreid.

FAQ pagina’s

Air Products België: Basisinformatie over waterstof [link]
Toyota Nederland: Waarom is waterstof zo goed? [link]
H2 Consultancy, Hattem. Specialist in H2 mobiliteit. [veelgestelde vragen]

Rapporten

Kritiek

Uiteraard is er ook kritiek op de inzet van waterstof als alternatief voor olie en gas. Die gaan we u niet onthouden. Advies: gebruik altijd uw gezond verstand bij het lezen van publicaties op het internet. Beoordeel de argumenten op hun waarde* en vraag u gerust af welke belangen de schrijver heeft.

*Een voorbeeld van een discutabel argument: “Bij de verbranding van waterstof ontstaat waterdamp. Waterdamp is een sterk broeikasgas.

Watisduurzaam.nl: 11 peperdure misverstanden over wondermiddel waterstof. [link]
Climategate.nl: Waterstof – middel kan erger zijn dan de (CO2-) kwaal. [link]
Science (2004): The Hydrogen Solution (H2 productie leidt tot meer CO2 uitstoot) [link]